Dějiny hororu a 9+1 subžánr. Které znáte?

Knihobot miluje horory. Jaká ale byla cesta oblíbeného žánru k jeho současné podobě? A jaké jsou další subžánry hororu?

Strašidelné příběhy jsou populární od nepaměti. Démony, čarodějnice, duchy, ale i pro naší kulturu typičtější monstra, jako vodník nebo polednice, znají generace především díky lidové slovesnosti. Český folklor, jako zdroj inspirace hororových příběhů, využili ve své tvorbě třeba Karel Jaromír Erben nebo Božena Němcová. Za první literární horor vůbec se oficiálně považuje gotický román Otrantský zámek od Horace Walpolea z roku 1764. Naplňující se tajemná věštba, nadpřirozené jevy, to vše zasazené do prostředí středověkého hradu v Itálii, láká čtenáře dodnes.

Je však nutné zmínit, že Walpole rozhodně nebyl první, kdo se pokusil nahnat husí kůži přes stránky knih. Prvky hororu, kromě zmiňovaných lidových příběhu, se objevily již v antické literatuře (třeba v díle Plínia Mladšího nalézáme vyprávění o jednom athénském domě, ve kterém straší), stejně tak i v biblických a jiných náboženských textech. Koneckonců, v antické literatuře našla inspiraci i Mary Shelley pro svého Frankensteina

Ve středověkých strašidelných příbězích byli populární obzvlášť vlkodlaci a čarodejnice. V 15. století se už setkáváme s inspirací v reálných postavách krutých panovníků a sériových vrahů, jako např. Vlad III., Alžběta Báthoryová anebo Gilles de Rais, dle kterého vznikl známý příběh o Modrovousovi.

Zmiňovaný Otrantský zámek a vznik gotického románu znamenal přelom a s hororovou literaturou se v období romantismu doslova roztrhl pytel. 19. století tak vychrlí ikony hororu Edgara Allana Poea, Mary Shelley, Brama Stokera (Cena Brama Stokera je dnes prestižním literárním oceněním pro tvůrce hororu), R. L. Stevensona a další. Jejich díla jsou dodnes v oblibě u zástupů čtenářů a čtenářek. 

A kdo nás nejvíc straší dnes? Doslova králem žebříčků prodejnosti knižních hororů je Stephen King. To, Carrie, Řbitov zvířátek, Osvícení, … to je jen malý zlomek hrůzných románů, které inspirují nejen filmaře, ale i hudebníky, zvláště ty z metalové scény. 

Horor je v současnosti velice komplexní žánr se spoustou subžánrů. Zde je několik z těch nejzastoupenějších: 

  1. Psychologický horor – soustřeďuje se na popisy mentálních a emočních stavů a tím u čtenáře umocňuje pocit husí kůže.
  2. Slasher horor – vyznačuje se přítomností násilného psychopata vraždícího své oběti obzvlášť děsivým způsobem.
  3. Paranormální horor – jsou v něm přítomné nadpřirozené entity, jako například duchové, upíři, démoni, vlkodlaci či čarodějnice.
  4. Zombie horor – často ve spojení s tzv. “apokalyptickým” anebo “postapokalyptickým” prostředím, jsou přítomni nemrtví.
  5. Hororová manga – ideální spojení mangy a hororu, strach je umocněn vizuálním vněmem grafického zpracování hrůzných událostí. Průkopníkem je Junji Itó
  6. Okultní horor – nachází se v něm prvky okultismu, často čarodějnice, satanismus nebo posednutí démonem.
  7. Sci-fi horor – kombinuje prvky hororu a sci-fi, děsivým elementem mohou být bytosti z vesmíru.
  8. Strašidelné domy – zahrnuje příběhy zvláštních domů a jiných míst, které jsou nositelé děsivých událostí a samotné bytí v nich vzbuzuje hrůzu.
  9. Eco-horor – zařazujeme sem díla, ve kterých je původcem strachu příroda, případně životní prostředí.
  10. Lovecraftovský horor – tento autor si vysloužil svůj vlastní subžánr. H.P. Lovecraft totiž přišel s velice specifickým stylem děsu, spíš než násilí a šokující události znázorňuje strach z neznámého, třeba skrze kultovní mýtus Cthulhu.

Inspirujte se a pak nám nezapomeňte napsat, po jaké knize jste se báli zhasnout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *