Inspirace pro dokonalé čtecí koutky 🛋

Bylo mezi Vašimi letošními předsevzetími i „chci více číst“? Jestli se vám tenhle cíl zatím nedaří plnit, je možné, že jen nemáte dostatečně lákavý čtecí koutek. Poradili jsme se s Biano.cz, vyhledávačem nábytku a dekorací, jak by takový dokonalý kousek čtecí oázy měl vypadat.

Dokonalý čtecí kout vytvoříte i v paneláku

Stačí najít vhodný volný roh nebo stěnu. Takové ideální čtecí místo se zpravidla nachází u okna kvůli dostatku denního světla. Ale nenechte se vykolejit, pokud už kolem okna nábytek máte. Kam nedosvítí slunce, tam posvítíte vkusnou stojací lampou. 🛋

Pro příjemný pocit ze čtení stačí, když si pohodlně přizpůsobíte sedačku. Výběrem té správné pohovky to celé začíná. Musí být dostatečné měkká, abyste na ní vydrželi číst dlouhé hodiny – to se vám může přihodit, když vás příběh vtáhne. 📖 Doporučujeme opatřit si dekorační polštářky a hřejivou deku, do které se zavrtáte v chladnějších měsících. A pokud máte místa nazbyt, pak vsaďte na samostatné křeslo ušák nebo lenošku. 

Inspirace pro dokonalé čtecí koutky 🛋

Zahrajte si na bytového designéra

Pokud máte v bytě dispozice, které dovolí trochu si s čtecím koutkem pohrát, využijte toho. Stěnu za křeslem nebo sedačkou můžete vytapetovat nebo vymalovat oblíbenou barvou. Pověste na zeď zajímavé obrazy i světýlka. Dekorační osvětlení má moc udělat z onoho místa ten nejútulnější kout pro čtení napínavých příběhů až do pozdních hodin. 📚

Pod nohy můžete pořídit příjemnou podnožku i taburet, který bude designově ladit s ostatními doplňky. Celý prostor můžete osvěžit pokojovkami. 🌿 Zkoušíte si to vizualizovat? V naší hlavě to už teď vypadá jako velmi lákavé odpočívadlo, přímo vyzývající ke čtení. 😍

Inspirace pro dokonalé čtecí koutky 🛋

Místo pro knihu, kávu a něco dobrého na zub

A co by to bylo za čtecí koutek bez odkládacího stolku? Ten budete potřebovat, abyste měli všechny zpříjemňovače čtení po ruce. Řeč je o voňavé kávě, teplém kakau i čaji. 🫖 S odkládacím stolkem si můžete pohodlně číst i u jídla.

V nabídce na trhu najdete různě velké stoly. Pokud bojujete s místem, doporučujeme oválné stolky nebo třeba jen vyšší dřevěnou bedýnku (můžete je vrstvit na sebe).

Inspirace pro dokonalé čtecí koutky 🛋

Základní výbava pro útulno

Nekončí to jen u světýlek, dekoračních polštářků a mikroplyšových dek. Určitě už jste zaslechli dánský pojem hygge. Kdyby hygge bylo náboženství, útulno bude jeho hlavní mantrou a pohodlí bude něco jako desatero přikázání. 

Co můžete udělat pro pohodlí ve svém vysněném čtecím koutku? Zamyslete se, co vám tuhle atmosféru vytváří. Jsou to chlupaté papuče, voňavá svíčka a pár zelených pokojovek? 🪴 Go for it.

Udržujte ve svém koutku pořádek, ať z něho to pohodlí sálá do všech směrů a přitahuje vás usednout s knihou a ztratit pojem o čase. 🤓

Tak a my nazouváme papuče a jdeme si číst. 

Děkujeme za skvělé tipy Biano.cz 👍

Inspirace pro dokonalé čtecí koutky 🛋

Inspirace pro dokonalý čtecí koutek:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *