Království za sedmero bednami: Jak v Knihobotu ožívají banánovky

Momentálně bychom měli mít v regálech 2414 banánovek s knihami, které jste nám svěřili do péče (počítám oba sklady dohromady). Do průměrné bedny se vejde zhruba 30 knih. Na stránkách máme aktuálně v nabídce necelých 62 000 knih. Zhruba 11 300 jich ještě potřebujeme zalistovat, tedy nafotit a nacenit. 

Tato čísla se mění doslova každou vteřinou. Jedno je ale jisté: všechny knihy čeká banánovkový osud.

Banánovky kam se podíváš

Filosofie Knihobotu spočívá v šetření a maximálním využití veškerých dostupných materiálů. Nejvíce využíváme banánovky. Když přinesete knížky, dáváme je rovnou do nich. Když si knížky objednáte, hledáme je ve skladu plném banánovek. Přechováváme v nich i spoustu neknižních věcí a na Kolbenově jsme z nich udělali dva výdejní pulty.

Náš výdejní pult z banánovek

Člověk by se divil, co všechno se s krabicemi od banánů dá dělat. Pro nás jsou základním stavebním kamenem. Udržují všechno přehledné a zároveň pohodlně dostupné, knihy mají volný prostor a nejsou napěchované v regálech. A i když nás banánovky naplňují organizačními slastmi, brigádníky při hledání správného víka často naplní i strastmi.

Cesta tam a zase zpátky

Cesta krabice určené na knížky začíná na výdejně (případně u třídícího pultu, pokud je k nám přivezli kurýři). Knihy k prodeji rovnou uložíme do krabic a pošleme na vytřídění.

Tam si knížky v bedně pořádně prohlédnou a zhodnotí stav. Bedna se následně přesouvá ke katalogizačním pultům, kde knížky čekají na nafocení. Při focení se bedna musí nejdříve označit čárovým kódem, který nám pomáhá s dohledáváním knih. Jakmile je katalogizace hotová, banánovka se i s nafocenými knížkami přesouvá do skladu, kde se zařadí do regálu. 

Ve skladu knihy i s bednou čekají na svůj další osud. Když se všechny knihy z bedny prodají dostatečně rychle, prázdná bedna míří přes víkování zpátky na výdejnu. Taky tam ale může ležet tak dlouho, dokud se nesloučí s jinou bednou. Ze dvou poloprázdných banánovek se tak stane jedna plná. Druhá, prázdná, míří opět na výdejnu. A takový je koloběh běžné banánovky v Knihobotu.

Jeden šestipatrový regál pojme 12 krabic. V každé řadě je zhruba 8 regálů (někde víc, někde míň, záleží na využití prostor), na Kolbence máme zatím 11 řad, na Strossu 30. Momentálně je na skladech přes 70 000 knih, které jste nám donesli. Dokážeme ale pojmout mnohem víc. Kapacita skladu rozhodně problém není, pro knížky rychle najdeme nový domov. Za měsíc prodáme zhruba třetinu knížek, které na skladě máme. Například za duben 2021 jsme odbavili přes 20 000 knih.

Zenové cvičení a expedice

S krabicemi od banánů si snad každý knihobotí brigádník zažil svoje. Dovolím si navázat na Pavla a jeho „zenové cvičení“. Když bedna míří ze skladu zpět na výdejnu, musí projít víkováním. Víko krabice se totiž při katalogizaci odstraňuje, aby se ve skladu dalo ke knihám lépe dostat. Odvíkování také slouží k rozlišení již nahraných beden a těch, co na nafocení teprve čekají. 

Víka máme rozdělená na dva typy – malá a velká. Nápad rozdělit je přišel teprve nedávno a byl to jeden z nejlepších nápadů vůbec. I když je to pořád trochu pain, rozdělení dost usnadnilo práci s hledáním „toho pravého“. Dřív to ale bylo vážně o nervy a starší brigádníci na to mají moc pěkné vzpomínky…

Krabice od banánů se nám hodí i při balení a odesílání zásilek. Využíváme je pro převoz balíků k autu kurýra, nebo jako úložný prostor pro balicí materiály. 

Bez nich ani ránu

Banánovky jsou rozhodně nedílnou součástí Knihobotu. Dokážeme je využít na maximum, stejně jako se snažíme využít i každý jiný materiál. Kromě přehlednějšího skladu nám bedny od banánů přináší inspiraci a nové nápady na jejich další využití. Kdo ví, třeba si v budoucnosti budete chodit pro knížky na pobočku celou z banánovek 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *