Těchto 5 knih chtějí lidé nejčastěji koupit z druhé ruky

Mezi bestsellery knižních secondhandů, Knihobot nevyjímaje, se objevují hlavně hity literárního mainstreamu, které vyšly ve velkém nákladu a zpátky do oběhu se jich dostává spousta. O tom, co čtenářstvo láká, prozradí ale ještě víc jiný žebříček: nejhlídanější knihy. Které to aktuálně jsou?

Žebříček představuje top pět knih, na které si nejvíce lidí na Knihobotu v posledním měsíci nastavilo hlídacího psa, abychom jim dali vědět, jakmile se daná kniha v nabídce objeví.

Gazely Patrika Hartla byly na podzim velkým a očekávaným bestsellerem. A čtenářstvo se po nich ihned začalo poohlížet i na Knihobotu. Spisovatel s nezaměnitelným smíchem se vrátil do fikčního světa postav své prvotiny a v Gazelách se zaměřil na to, jaké byly životní osudy spolužaček Prvoka, Šampóna, Tečky a Karla.

Právě Gazely – což je společná přezdívka, kterou hrdinky knihy dostaly na střední – shání na Knihobotu nejvíc lidí. Nebojte se k nim však přidat, všechny Hartlovy knihy patří k secondhandovým hitům a do oběhu se vrací ve větším a větším počtu.

Harry Potter a kámen mudrců v žebříčku možná překvapí. Kniha, kterou mnoho dnešních třicátníků označuje jako přímo iniciační a která přivedla ke čtení dlouhé zástupy dětí, vyšla v celé řadě vydání a je proto všude k dostání. To ale neplatí o vydání s původní ilustrací Galiny Miklínové, na které si Harry zkouší moudrý klobouk.

Pokud ho máte doma, můžete si vydělat i několik tisíc, půjde-li tedy o úplně první vydání. I další podoby prvního dílu o čarodějnickém učni jsou však žádané, protože kouzlo Bradavic objevují další generace. Nepráší se vám doma náhodou na Harryho? Pošlete ho dál.

Hned na třetím místě se nachází non-fiction, a navíc česká a feministická. Odborová právnička a odbornice na pracovní právo Šárka Homfray v knize Proč jsme tak naštvané ukazuje, že rovnost mužů a žen zůstává v Česku jen na papíře.

Na datech a s pomocí řady dalších odborníků a odbornic ukazuje, v jakých sférách mají ženy ještě stále horší postavení a věnuje se vztahu práce, péče, peněz i sexuálního násilí. Michaela Karásek Čejková text doplnila kolážemi. Krásně vypravená kniha se dostala do finále Czech Grand Design, její cena je tedy vyšší než u běžné produkce. I to zřejmě vede lidi ke snaze sehnat si ji z druhé ruky.

Do top pětky se dostala i seberozvojová literatura. Atomové návyky Jamese Cleara pomáhají po malých krůčcích měnit velké věci. Není divu, že právě kolem přelomu starého a nového roku se řada lidí snaží proměňovat své návyky k lepšímu. Pokud se ale pokusíme naráz začít jíst zdravě, běhat, brzo vstávat, dodržovat deadliny a být na všechny vlídní, velmi brzy zjistíme, že míříme k selhání.

James Clear radí, jak díky čtyřem zákonům behaviorální změny přemoci lenost, která je nám geneticky předurčená, a konečně dosáhnout toho, co chceme. Není divu, že je jeho kniha tak populární.

Marek Dvořák je lékař záchranné služby, který na Instagramu dělá osvětu – věnuje se zdraví, prevenci i první pomoci, poodhaluje nebezpečí různých zlozvyků, závislostí, zkrátka se snaží svým kolegům a kolegyním trochu ušetřit práci a nám ostatním radí, jak chránit zdraví nebo dokonce zachránit život.

V knize Mezi nebem a pacientem má přece jen více prostoru než na sítích a využívá ho právě k tomu, aby skrze poutavě podané vyprávění předal nejen své zkušenosti lékaře, ale velkou spoustu zásadních rad a tipů i pro laickou veřejnost.

Máte některou z těchto pěti knih přečtenou? Prodejte ji na Knihobotu, těší se na ni celý zástup zájemců a zájemkyň.

Prodávat knížky je u nás snadné, doprava do Knihobotu je zdarma a výtěžek můžete utratit buď za další knihy, nebo si ho nechat poslat na účet. Vyzkoušejte to!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *