Letní knižní výzva ☀️📚

Venku začíná být krásně, prázdniny už pomalu klepou na dveře, někteří máme po úspěšných státnicích, a tak je na čase se začít věnovat trochu sami sobě. Přidejte se k naší tříměsíční knižní výzvě, možná znovu najdete lásku ke čtení, přijdete na žánry, o kterých jste neslyšeli nebo jste se zdráhali po nich sáhnout. Výzvy a úkoly v rozšířené variantě pravidelně zveřejňujeme na Facebooku a Instagramu.

6 úkolů a k tomu pár motivačních bodů

Svůj seznam úkolů stáhnete TADY ve vysokém rozlišení.

Každému se občas stane, že odloží rozečtenou knihu. Nebo má čtecí blok a nedokáže se k žádnému čtení dokopat. Nebo má pocit, že není na čtení čas a je zdánlivě příjemnější scrollovat po všech sítích. 🕸 Možná si díky těmto bodům vzpomenete, proč jste tak rádi brávali knihu do ruky. 

1. Čtení knih snižuje stres 😰

Minimum je šest minut. Za pouhých šest minut se vám zpomalí tepová frekvence a začnou se uvolňovat svaly. 🧠 Mozek se ponoří do knihy a vy dokážete snížit stres až o 68 % a když během snídaně odložíte telefon, můžete k základním šesti minutám přidat třeba dalších patnáct.

2. Rozšíření slovní zásoby ✍️

Čtením knih si rozšíříte slovní zásobu. Budete umět dobře formulovat, co chcete sdělit. Poznáte to jak v písemném projevu, tak i v tom mluveném.

3. Čtení zlepšuje paměť 🐘

Čtením si vytváříme nové vzpomínky na to, co prožil hrdina, co jsme právě přečetli a díky tomu stimulujeme mozek.

4. Znalosti 🔨

Z každé knihy se lze něco naučit. Jak řešit kritické situace, opravit chýši, vyřešit vraždu, nebo jak se stát upírem. 🧛🏻‍♂️

5. Otočit je a číst dál ♻️

Až je všechny dočtete, můžete je otočit v oběhu, pořídit si další a zase točit v oběhu. A vlastně je nemusíte ani dočítat. Pokud některá leží ladem se záložkou uprostřed, je to také dobrý adept na nový domov. Books ex machina v praxi. 

Pokud se právě potýkáte se čtecí krizí, nabízíme pár rad, jak ji překonat – čtěte tady. 💔

1. Postel 🛏

Asi nejlepším místem, kde se ponořit do naprosto cizího světa vykresleného v knize, je postel. Ležet na břiše, být opřen o lokty a tlačit si močák je spíše pro fajnšmekry. Nejpohodlnější je se opřít o polštář a svoji knihu také vložit do postýlky – říká se jí čtecí polštář, který funguje podobně, jako obal na knihu, ale je to jen polštář s gumou, kam knihu vložíte a polštář si položíte na klín a čtete. 

🤖 Bacha na hlavu, když totiž čtete moc dlouho, hlavně po večerech, může se stát, že čtete čtete čtete, a pak kniha padá padá padá přímo na vás.  

2. Křesílko 🪑

Dávno je doba, kdy v ušáku naše babičky pletly svetry a šály. 🧶 Zkoušeli jste si někdy číst v ušáku? Naprosté nebe. Člověk se hezky opře, když potřebuje nahnout hlavu na stranu, nechá ji spočinout na jednom z “uší” a může se ponořit do příběhu. Obecně nepotřebujete ušák, stačí prostě jen pohodlné křeslo. Ale ušák je prostě ultra třída. Ještě kočku do klína, ať hřeje a je hotovo. 🐈

Inspiraci, jak si vymazlit čtecí koutek, najdete i v tomto článku

3. Park 🌲🌳

Tady už se posouváme do lehce nekonstantních vod. Co když bude park plný lidí, vykřikujících dětí nebo pobíhajících psů? Je dobré si najít nějaké klidnější místo nebo si vzít s sebou nějakou knihu, která vás vtáhne do děje tak rychle, že si ani nevšimnete, že vám cizí jezevčík olizuje kotník. 🐶

4. Kavárna nebo čajovna ☕️

Další veřejné místo, ale přesto bychom taková místa neměli zatracovat. Ne každá kavárna je plná hlučných a hlaholících lidí, kteří vás ani nenechají otevřít knížku, abyste si ji vychutnali s douškem dobré kávy. Udělejte si průzkumnickou procházku a najděte si to pravé místo. Začtete se a za chvilku budete okolní šum vnímat jen jako melodický ambient, tolik typický pro kavárny. 

5. MHD 🚌

Ne každý zvládne číst v hromadné dopravě. Ale každý zvládne přejet zastávku, pokud se dostatečně začte. Takže tady opatrně. Pokud vás ruší hluk, je doporučeno využít sluchátka s oblíbenou hudbou nebo noise cancelling.

A teď vážně. Nezáleží ani tolik na tom, kde si člověk otevře dveře do naprosto cizího světa nebo naopak velice známého místa. Nejdůležitější je přece čtení, objevování a hlavně ta čistá radost z příběhu, flow, kdy se přestáváme věnovat okolním vjemům a jsme plně ponoření v knize. 

Knižní dobrodružství se podniká snáz, pokud u sebe máte pár pomůcek. A určitě jsme nevyjmenovali všechny. Na ty ostatní si každý knihomol přichází po svém. 

1. Záložka 🔖

Ne každá kniha má v sobě kapitálku (to je taková ta placatá šňůrka v knize), kterou může založit na stránku, na které jste právě skončili. A ne každý si pamatuje, na kolikáte stránce přestal číst. Někdo si překládá rohy a někdo používá záložky. Záložka je prostě must-have.

2. Obal na knihu 📔

Nechceme, aby se nám naše knížka polámala nebo ušpinila, když ji vezmeme na rande, procházku nebo vlastně kamkoliv jdeme. Chceme, aby byla v bezpečí, i když je třeba až na dně batohu. Pokud toho chceme docílit, je třeba jí sehnat dobrý oblek, který ji bude sedět, přesněji obal na knihu. Existují obaly, které jsou jedna velikost nebo i rostoucí, abychom nemuseli vlastnit třeba tři různé velikosti. Můžeme samozřejmě knihu zabalit do pouhých novin. Ale látkový obal je prostě sexy, zvlášť, když má v sobě kapitálku.

3. Deník na ukládání si myšlenek ✒️

Čtenářský deník, jak si ho všichni pamatujeme ze školy, je pasé. Na trhu je spousta aplikací, které vám usnadní ukládání poznámek a dojmů. Pokud však stejně jako my zbožňujete papír, sáhněte po papírové verzi – deníku. Zkuste třeba náš nový Knihoblok. Je to naše společné dítko s papelote a jsme přesvědčení, že je to čtenářský deník 21. století. Najdete v něm spoustu dalších read-hacků a návodných úkolů i myšlenek.

4. Uklizená knihovna 📚

Ano ano, i tohle lze považovat za knihomolskou pomůcku. Představte si knihovnu, kde máte knihy seřazené podle žánrů. A nebo ještě lépe, kde máte sekce – přečteno, nové, pošlu dál. S takovou knihovnou budete žít v ZENu. Na tohle téma jsme se rozepsali tady

Inspirace, co v létě číst ☀️

Potřebujete pomoc s výběrem knížek? Vyberte si podle vkusu, žánru, nebo příležitosti! Vyrobili jsme pro vás průvodce, který vám pomůže si vybrat knihu na Knihobotu. Mrkněte na naše tipy na čtení.

Letní knižní výzvu můžete sledovat i na našich SK profilech – Instagram a Facebook.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *