Ohlédnutí za rokem 2021

TL;DR

V médiích je nás všude plno. Do Knihobotu vstoupil Miton. V březnu jsme rozšiřovali prostory a v prosinci zase. Nejvíc jsme rostli, když „zmizel“ covid. Obrat jsme měli 76 milionů Kč, což je nárůst o 315 % a je to míň, než jsme chtěli. Taky se nám letos nepodařilo prodat 500 000 knih, ale jen 456 645 nebo tak nějak. Na podzim nám došly síly a místo, ale úplně na konci roku se to zlepšilo a rok 2022 bude velký.

PR

Rok odstartoval mým rozhovorem v DVTV. Ten nejenže způsobil vyprodání veškerého Viewegha, kterého jsme měli skladem tuny, ale do dnešních dní je DVTV jednou z nejčastějších odpovědí na otázku „Jak jste se o nás dozvěděli?“. Ptáme se každého, kdo k nám knihy přinese osobně.

Bohužel to ze mě udělalo tvář Knihobotu, což není zrovna šťastná volba, ale pravděpodobně to vedlo k mému umístění ve Forbes 30 pod 30 a hromadě další rozhovorů a článků. Paradoxně největší návštěvnost nám závěrem roku přinesla fotoreportáž na aktualne.cz, o které jsem vůbec netušil, že se odehrála. Lidí přišlo víc než z DVTV, ale Knihobot už je dnes mnohem větší, takže to zase tak moc poznat nebylo.

Jak se vyhledávalo slovo knihobot během roku (tvrdí Google)

Tím vyvstává otázka, kam se v tomhle posunout dál. Když se potkávám s lidmi, tak Knihobot nikdo nezná a většinou musím hláskovat, jak se to píše. Přitom v médiích je nás všude plno a spoustě lidí to už musí lézt krkem.

Miton

V únoru se ozvali lidé z Mitonu a na apríla už bylo podepsáno. Miton dostal 30 % za 15M, což byla krásná valuace (50M) za firmu, která zrovna uzavřela rok s obratem 18M. Ve startupovém světě často létají mnohem šílenější valuace, ale je potřeba dodat, že neděláme apku, ale fyzickou službu, takže případné škálování je mnohem složitější a tím je menší i pravděpodobnost astronomického zhodnocení investice.

Těsně po investici jsem se rozepsal zde. S odstupem můžu říct, že Miton byla správná volba. Hodně nám radí, dávají inspiraci nebo nás směřují na relevantní lidi, ale finální rozhodnutí vždy nechají na nás.

Stále malá firma a neexistence sezónnosti

Prý jsme jedni z vítězů pandemie. Na začátku roku byly zavřené knihovny a knihkupectví, tak jako spousta jiných věcí. Tak jako všichni jsme čekali, že po konci lockdownu nám obraty spadnou. Stalo se to jen v dubnu a kosmeticky. Řekl bych, že to bylo spíš jarním počasím, ale stejně dobře by se to dalo vysvětlit tím, že duben je o jeden den kratší nebo spoustou jiné dojmologie.

Co ale žádnou dojmologií vysvětlit neumím je, že krom března jsme měli největší nárůsty v červenci a srpnu. V tradičně eshopově a knihkupecky mrtvých měsících. Navíc v době, kdy se zdálo, že jsou covid a s ním i všechna omezení pryč. Krásně to jde vidět na grafu v logaritmickém měřítku.

Další prostor pro dojmologii nastává při druhém pohledu na graf. Proč na Vánoce přišlo zpomalení. Nový lockdown sice už nenastal, ale Vánoce: nákupy, eshopy, knihy, všichni to z médií známe. Měli bychom přece ještě zrychlit. Možných vysvětlení by byla spousta, ale já se přikláním k jednomu, které vysvětluje i ty ostatní zvláštnosti. Pořád jsme malá firma a ani zdaleka se nepřibližujeme tržnímu stropu.

Externí vlivy nás zatím ovlivňují v omezené míře a mnohem zásadnější vliv mají naše interní úspěchy a neúspěchy. Na začátku léta se nám podařilo několik věcí dohromady: konečně jsme plnohodnotně rozjeli nový sklad, zrychlili jsme naskladňování nových knih a zároveň se nám díky produktovým změnám začalo dařit oslovovat více dodavatelů s lepšími knihami. To vše se přirozeně odrazilo v prodejích. 

Naopak koncem roku jsme neměli logistické problémy externí, ale interní. Dopravci letos stíhali výborně a naše dělnictvo také. Problém byl v tom, že už u nás málem ani nebylo místo, kam dát paletu.

Sklady a prostory

V březnu jsme k malé Holešovické garáži (350 m2) přidali 3x větší prostory na Kolbence (1032 m2). Když se přijel podívat Michal z Mitonu, tak první, co řekl, bylo „Není to moc malé?“. Hodně jsme se nasmáli, ale rychle se ukázalo, že Michal měl pravdu. Zatím se mi zdá, že to bude leitmotiv našeho společného podnikání.

Problém s místem jsme začali řešit koncem léta a ukázalo se, že rychle sehnat velký sklad, který by splňoval naše požadavky, není v dnešní době jednoduché. Nechtělo se nám do haly za Prahu, což by těžce nesli naši zaměstananci, ale ani to by nešlo raz dva. 

Vzadu ve skladu na Kolbence jsme měli zaslepené schodiště, tak jsem si řekl, že za pokus nic nedám. Zavolal jsem majiteli s otázkou, kam to vede a zda třeba některá s firem nad námi nebude končit. Zjistili jsem, že ve všech patrech nad námi má kanceláře Bohemia Energy, takže jsem zamáčkl slzu a hledal dál. Jaké bylo moje překvapení, když mi pan majitel zavolal, jestli máme ještě problém s místem. Dneska už okupujeme druhé patro a máme opci na další dvě patra v budově. Vůbec nevím, co bychom dělali, kdyby se to nestalo.

Pavel, David a Dominik na schodech, co už někam vedou
Pavel, David a Dominik na schodech, co dnes už někam vedou

Plány do roku 2022

Očekávejte začátkem ledna. Slíbil jsem si, že mezi svátky budu pracovat jen lehce…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *